keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Keittiön kevätsiivous

Nyt on meidän keittiössämme tehty perusteellinen kevätsiivous! Ihana tunne, kun tietää joka ikisen nurkan ja katonrajan olevan viimeisen päälle puhdas. ♥


Kaappien puhdistaminen ja uudelleen järjestäminen on ehdottoman tärkeää ja kuuluu olennaisena osana keittiön suursiivoukseen. Vaikka minä pidän muutenkin kaapit varsin hyvässä järjestyksessä, enkä ole mikään kovin suuri tavarahamsteri, aina löytyy tavaraa, jota ei todellisuudessa enää tarvitse, tai tavaraa, joka on mennyt rikki tmv. Sellaiset tavarat lentelevät siivouksen yhteydessä surutta roskiin tai menevät kierrätykseen (niin että anteeksi vaan anoppi, täältä on taas tulossa vähän kippoja ja kuppeja....).


Kunnollisella järjestämisellä ja ylimääräisestä tavarasta eroon hankkiutumisella on sekin suotuisa vaikutus, että yhtäkkiä huomaa, kuinka paljon sitä tilaa todellisuudessa onkaan! Ei enää tarvitse pelätä, että saa kattilavyöryn syliinsä, kun avaa kaapin oven, vaan kaikelle on oma, tarkkaan mietitty paikka. Ja niistä paikoista minä aion nyt pitää visusti huolen; mies sai tänään jo pienen napautuksen siitä, kuuluvatko paistinpannut sikin sokin uunivuokien päälle. Eivät kuulu, molemmille on omat pinonsa.


Raivostuttavin homma koko keittiön siivoamisessa on kiistatta tiskikaapin ritilöiden hankaaminen puhtaaksi. Jumankauta, tätä en kyllä toistamiseen enää tee näille ritilöille - ensi kerralla hankitaan kokonaan uudet ritilät! Tuskin heittää kovin kauas, jos arvioin noiden ritilöiden iäksi sen kolmekymmentä vuotta. Totta kai niitä pestään aina silloin tällöin, mutta kyllä se ikä niissä vaan jo näkyy - jos ei muuten, niin muovipinnan lohkeiluna.


Molemmat keittiön ikkunat pesin sisältä päin ja välistä - ulkopuolelta ei vielä pakkasten vuoksi ole järkevää pestä. Siivouksen ohella vaihdoin myös kaikkiin kukkiin mullat ja laitoin pääsiäisruohon kasvamaan, kuten täällä kerroin.

Kaikki keittiökoneet pesin huolellisesti, niin sisältä kuin ulkoakin. Tässä marttojen vinkit kahvinkeittimen pesuun:

Kahvinkeitin kaipaa säännöllistä puhdistusta

Saat hyvänmakuista kahvia, kun kahvinkeittimesi on puhdas. Kahvista jää sekä pannuun että suodattimeen rasvaa, joka kannattaa pestä pois säännöllisesti. Pelkkä vesihuuhtelu ei riitä.
Puhdista kannu ja suppilosuodatin aina käytön jälkeen. Pese ne käsiastianpesuaineella ja kuumalla vedellä ja huuhtele hyvin. Pyyhi kahvinkeitin päältäpäin ja lämpölevyt kostealla mikrokuituliinalla keittimen ollessa suljettuna.

Suppilosuodatin valkeaksi

Suppilosuodattimen saa puhtaaksi hyvin ruokasoodalla. Ripottele suppiloon ruokasoodaa ja harjaa se kostealla astianpesuharjalla. Huuhtele hyvin.

Pese välillä myös kahvinkeittimen vesisäiliö

  • Ennen vesisäiliön puhdistamista irrota kahvinkeitin sähköverkosta.
  • Varo pesun aikana, ettei laitteen sähköosiin pääse vettä.
  • Laita säiliöön kuumaa vettä. Harjaa säiliö astianpesuharjalla ja käytä astianpesuainetta.
  • Ahtaita koloja voit pestä pulloharjalla.
  • Vältä happamia ja voimakkaasti emäksisiä puhdistusaineita. Säiliössä voi olla alumiinisia osia, jotka eivät siedä voimakkaita pesuliuoksia.
  • Huuhdo vesisäiliö pesun jälkeen useaan kertaan ja keitä 2-4 kannullista puhdasta vettä.

Kalkinpoisto kahvinkeittimestä

Kahvinkeittimeen kertyy pikkuhiljaa kalkkisaostumaa. Tällöin vedenkulku nousuputkissa hidastuu ja sähkönkulutus nousee.
Kokeile ensin puhdistusta vedellä laimennetulla väkiviinaetikalla. Annostele etikkaa ja vettä saman verran. Yleensä 1/2 tai enintään 2/3 osaa kannun maksimitilavuudesta riittää liuoksen määräksi. Tarpeen mukaan voit käyttää kaupasta ostettavia kalkinpoistoaineita noudattaen huolellisesti käyttöohjeita.
Huomaa, että joissakin keittimissä etikan tai kalkinpoistoaineiden käyttö on kokonaan kielletty.

Etikka oiva puhdistusaine kalkinpoistoon

  • Kaada keittimen vesisäiliöön etikka-vesiliuos ja kytke virta päälle.
  • Kun puolet säiliön vedestä on valunut kannuun, kytke virta pois.
  • Anna happoliuoksen vaikuttaa noin 5-10 minuuttia, minkä jälkeen kytke virta uudelleen päälle.
  • Keittimestä valutettu puhdistusvesi on sameata.
  • Keitä tämän jälkeen keittimessä 2-4 kannullista puhdasta vettä ja huuhtele pannu hyvin.
  • Laita kalkinpoiston yhteydessä keittimen suodatinosa paikoilleen, ettei hapan puhdistusvesi roisku ympäriinsä.

Maailman kaunein ja tyttömäisin silitysratuta ja -lauta. ♥

Kuten kaikkeen siivoamiseen, kuuluu myös minun keittiön siivoamiseen armoton pyykin pesu ja silitysrumba. Verhot, pöytäliinat, kaitaliinat, keittiöpyyhkeet... (Ja siihen samaan syssyyn tietenkin mm. miehen työtakki, jonka olin vähällä polttaa - tarkoituksella.)


Totta kai siivoukseen kuului myös jääkaapin ja pakastimen siivous (jotka tosin käsittivät lähinnä vaan järjestelyä ja jääkaapissa pientä puhdistusta - sulatinhan ne tyystin aiemmin talvella) sekä lattioiden ja työtasojen puhdistaminen. Erinäisten pintojen puhdistamisessa voittamaton ase on täälläkin vilahtanut Viledan Miraclean!



Ah, puhtaassa keittiössä kelpaa kokkailla. ♥

4 kommenttia:

  1. Ihanan raikkaan näköistä siellä!
    Mua ahdistaa, kun pitäisi siivota kunnolla keittiö, mutta kun se on tässä vaiheessa ihan turhaa. :D Toisaalta voisi kunnolla sen nyt jo siivota, niin ei tartteis sitten loppusiivouksessa niin paljon tehdä. :D Jos vaan saisin itteeni niskasta kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin, ymmärrän kyllä. Harmittaahan se tavallaan, jos ei itse pääse niistä siivouksensa tuloksista nauttimaan. Mutta kuten sanoitkin, niin jos nyt siivoat kunnolla, kaapit sun muut, niin ei sitten juuri ennen muuttoa ole aivan hirveästi hommaa. :)

      Poista
  2. Kivikautinen ruokavalio-kuulostaa tosi...nykyaikaselta :D Etpäs tienny ett kahvinkeitinkin pitäis NOIN monimutkasesti putsata...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa tuo kyseinen opus on varsin mielenkiintoinen ja saa ajattelemaan tässä nykyajan teollistuneessa ruokayhteiskunnassa. Suosittelen lämpimästi tutustumaan!

      Ja kahvinkeittimen kunnollista puhdistamista suosittelen silloin tällöin myöskin. ;)

      Poista