perjantai 13. tammikuuta 2012

Aurinkoinen pyttipannu

Tein yhtenä päivänä pyttipannua, kun piti saada aikaan jotain nopeasti valmistuvaa. Koska en ole mikään suuri perunan ystävä (lukuunottamatta kesän ensimmäisiä uusia perunoita ja joulun imellettyä perunalaatikkoa), enkä usko sen olevan ihmiselle edes mitenkään tarpeellinen raaka-aina, korvasin sen lantulla, ja muutamalla porkkanalla.

Kauniin värinen ja maistuva pyttipannu.

Lanttua
2 porkkanaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
½ paketti pekonia
kinkkua
suolaa, pippuria
Paistamiseen voita

Kuori ja pilko lanttu ja porkkanat. Höyrytä. Höyryttämisen aikana pilko sipulit, pekonit ja kinkku ja paista ne voissa. Lisää paistinpannulle höyrytetyt juurekset ja paista hetkinen. Lisää mausteet ja sekoita. Hyvin simppeliä, nopeaa, mutta hyvää! :)


Paistettua kananmunaa en syö juurikaan muuten, mutta pyttipannuun se kuuluu kuin nenä päähän! Lapsena kotona se oli minusta koko pyttipannun paras osa. ;>


Minulla on muutenkin monesti tapana korvata peruna lantulla, koska kuten jo mainitsin, en pidä perunaa mitenkään järin ravinnerikkaana aineksena esimerkiksi sen sisältämään tärkkelykseen verrattuna, ja muutenkin minusta on olemassa niin paljon maistuvampiakin vihanneksia kuin peruna, kuten juuri nimenomainen lanttu.

Ja kun näitä kahta aloin jo muutenkin vertaamaan, niin kaivoinpa Finelistä vielä ravintotiedot noista kahdesta juureksesta. Muutamia vertailukohtia:

Kuidun kokonaismäärä: Peruna 3 %, lanttu 12 %
Tärkkelyksen määrä koko hiilihydraattimäärästä: Peruna 80 %, lanttu 10 %
Magnesium /100g: Peruna 24 mg, lanttu 14 mg
Kalsium /100g: Peruna 5,6 mg, lanttu 35 mg
Rauta /100g: Peruna 0,7 mg, lanttu 0,3 mg
C-Vitamiini / 100 g: Peruna 10 mg, lanttu 39,7 mg
Folaatti / 100g: Peruna 23,2 µg, lanttu 50,1 µg

Lisää noita vertailuja voi halutessaan tehdä tosiaan tuolla Finelin sivuilla. Ylipäätään hirmuisen kätevä sivusto ainakin minusta! :)

4 kommenttia:

  1. Hyvä Coraline :) Tässä pyttärissä on ideaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minusta ainakin todella herkullista, ja upposi talouden miehenkin vatsaan suurella ruokahalulla - kaikki meni yhdeltä istumalta. :)

      Poista
  2. Nam, kuulostaapa ja näyttääpä hyvältä! En yleensä välitä erityisemmin pyttiksestä, mutta tämä kuulostaa kokeilemisen arvoiselta. :) Ja sama vika, en ole myöskään kovin suuri perunan ystävä, lukuunottamatta juurikin noita kesän ensimmäisiä uusia perunoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla sama homma: "normaalia pyttäriä" en ole tainnut ikinä itse tehdä, saati valmiina ostaa, mutta tämä oli kyllä sellaista herkkua, että tulee varmasti tehtyä jatkossakin. :)

      Poista