perjantai 23. joulukuuta 2011

Joululaatikoita

Kuten olen aiemminkin kertonut, tänä vuonna minä järjestän jouluruokailun ja sukulaisia tulee meille syömään sen sijaan, että marssisin itse valmiiseen joulupöytään, kuten aiempina vuosina. Olin varautunut täydelliseen fiaskoon ja viimehetkien paniikinomaiseen stressiin, mutta mitä vielä! Kaikki hankinnat on tehty, joululaatikot valmistettu ja kinkku paistettu - ja toistaiseksi mikään ei ole mennyt vielä pieleenkään! *koputtaa puuta*

Laatikoita en ole koskaan ennen itse tehnyt, ja ohjeet kaivoin netin syövereistä, sen mukaan, mitkä vaikuttivat eniten sellaisilta, joihin olen äitini joulupöydässä tottunut. Omat laatikkosuosikkini ovat ehdottomasti lanttu- ja imelletty perunalaatikko, mutta koska joulupöytään on istahtamassa sellaisiakin ihmisiä, jotka kovasti odottavat porkkanalaatikkoa, piti sellainenkin väkertää.

Kaikki laatikot tein jo torstaina ja pakastin ennen kypsennystä, jotta ne sitten aattona olisivat kuin tuoreita, kun ne ensi kertaa putkahtavat uunista ulos makoisan tuoksuvina.

Lanttulaatikko ennen kypsennystä.

Lanttulaatikko
Alkuperäinen ohje täältä.


1 kg lanttua
vettä
suolaa
2 rkl voita
1 - 2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa, kermaa tai lanttujen keitinlientä
ripaus suolaa
sokeria tai siirappia
valkopippuria
1 muna
korppujauhoa

Lohko ja kuori lantut. Paloittele ne kattilaan, ja lisää vettä niin, että lantut peittyvät. Lisää veteen suolaa ja keitä lantut pehmeiksi. Kaada vesi mittakannuun ja survo lantut.

Lisää lanttujen joukkoon rasva ja jauhot vähän kerrallaan ripotellen ja vatkaten. Lisää maito, kerma tai keitinliemi ja mausteet. Lisää muna, kun seos on jäähtynyt.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle korppujauhoa ja paina pintaan lusikan kärjellä kuvioita. Kypsennä 150 asteessa noin 1 ½ tuntia.

Porkkanalaatikko ennen kypsennystä.

Porkkanalaatikko

1 kg porkkanoita
vettä, suolaa
1 1/2 dl kermaa
3/4 dl mannasuurimoita
1 dl porkkanoiden keitinlientä
1 tl suolaa
2 rkl mantelijauhetta tai -rouhetta

Keitä porkkanat kypsiksi ja soseuta ne. Lisää porkkanasoseeseen kerma, mannasuurimot ja keitinliemi. Mausta suolalla ja mantelijauheella tai -rouheella.

Kypsennä seosta voidellussa uunivuoassa 150 asteisessa uunissa noin 1 ½ tuntia.

Imelletty perunalaatikko

Alkuperäinen ohje täältä.

n. 2 kg     jauhoisia perunoita
4  rkl     vehnäjauhoja
3  rkl     Valio voita
8  dl     Valio täysmaitoa
2  tl     suolaa
2  rkl     siirappia


Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina. Survo ne ja lisää vehnäjauhot. Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla 3-5 tuntia.

Kun seos on hieman löystynyt ja maistuu imelältä, lisää voi, maito ja suola. Sekoita joukkoon hieman siirappia, jos haluat lisää makeutta.

Kaada seos kahteen voideltuun, n. 1 1/2 l:n vetoiseen uunivuokaan. Älä kaada vuokia aivan täyteen, sillä ruoka kiehuu helposti yli.

Paista perunalaatikkoa 150 -175 asteessa 2-3 tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti