keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Tomaatin kasvatus

Poikkesin tässä yhtenä päivänä ruokaostosten yhteydessä puutarhamyymälänkin puolella tarkoituksenani hakea vain säkki multaa, mutta tomaatin taimi oli kuitenkin liikaa minun itsehillinnälleni - pakkohan minun oli päästä koittamaan, saisinko minä siitä mitään aikaiseksi (paikan ja ruukunkin sille olin toki jo "varmuuden vuoksi" katsonut valmiiksi).


Onneksi päätin kuitenkin kerrankin olla fiksu ja katsoa hieman netistä ohjeita tomaatin kasvatukseen ennen kuin ryntään suin päin istuttamaan sitä pelkästään sen mukaan, mihin se nyt sattuu sopimaan ja mistä sen runsasta satoa on sitten kiva käydä poimimassa. (Huomaatteko kuinka realistisesti suhtaudun tähän minun pikkupikku taimeeni ja sen resursseihin suuren tomaattisadon tuottamisesta?)


Kotipuutarhan sivut osoittautuivat kullan arvoisiksi.

  1. Tomaattia ei saa istuttaa pihalle ennen kuin hallanvaara on kokonaan ohi - tarkoittaen siis sitä, että istutus tapahtuu vasta kesäkuussa.
  2. Ennen varsinaista ulos istuttamista taimia pitää karaista ulkoilmaan ulkoiluttamalla niitä viikon ajan päivisin muutamia tunteja.
  3. Taimia tulee lannoittaa viikoittain laimealla liuoksella ja pitää multa tasaisen kosteana.
  4. Lehdet kannattaa poistaa varsista alimpaan terttuun asti, jotta tomaatit saavat riittävästi valoa ja niistä tulee kauniin värisiä.
  5. Lehtihankoihin kasvavat sivuversot tulee poistaa viikoittain, ja elokuun alkupuolella katkaise latva, jotta ylimmätkin kukkatertut ehtivät kehittyä tomaateiksi.
Toivon, että näillä ohjeilla saan pidettyä tuon kasvini hengissä ja ehkä jopa tuottamaankin jotain. Kyllä se hyötypuutarha tästä vaan kovaa vauhtia muodostuu. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti