keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Girls just wanna have fun

Viime viikolla leivoin ensimmäiset joululeivät, ja vihdoin, kun muistan, ajattelin niidenkin reseptit jakaa teidän kanssanne.  



5  dl Maitoa
50  g Hiivaa
2  rkl Siirappia
1 1/2  tl Suolaa
n. 10 dl Vehnäjauhoja
200  g Kuivattuja, pehmeitä aprikooseja
1  dl Cashewpähkinöitä rouhittuna
1/2  dl Sulatettua voita

Pinnalle

1  dl cashewpähkinöitä rouhittuna

Pähkinä-aprikoosileivät kohoamassa.

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva, siirappi ja suola. Sekoita osa jauhoista maitoseokseen. Lisää kuutioidut tai monitoimikoneella karkeiksi rouhitut aprikoosit ja pähkinät. Alusta taikinaan loput jauhot ja voi. Kohota taikina vedottomassa paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi. 
Jaa taikina kahteen osaan. Leivo palat pitkänomaisiksi leiviksi. Pane kohoamaan pitkänomaisiin, voideltuihin vuokiin (n. 1 1/2 l). Painele pintaan loppu pähkinärouhe. Kohota leivät liinan alla. 
Kypsennä uunin alaosassa 200 asteessa n. 20 min tai kunnes ovat kypsiä.



Pähkinä-aprikoosileipien ohje löytyi Valion sivuilta, linkki alkuperäiseen ohjeeseen löytyy tuosta ylempää.  


Tämä oli hieman erikoisempi leipä, enkä ole vastaavaa koskaan ennen tehnyt, mutta ainakin koemaistajalleni tämä upposi varsin hyvällä ruokahalulla. :)


Jouluiset mausteleivät 2 kpl

Juuritaikina
3 hapankorppua
3 dl kädenlämpöistä vettä
Herneen kokoinen nokare hiivaa
1 dl ruisjauhoja

Taikina
2 dl piimää
n. 25 g hiivaa
1 dl siirappia
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolia
2 tl kuminaa
1 ½ tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
9-11 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
2 dl rusinoita

Jouluisten mausteleipien ohje löytyi Pirkka-lehdestä.

Paloittele hapankorput edellisenä iltana kulhoon ja kaada päälle haalea vesi. Anna turvota hetki. Hienonna seos sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon hiiva ja ruisjauhot. Pidä kulho peitettynä lämpimässä seuraavaan päivään.


Hienonna fenkoli ja kumina. Lisää juuritaikinaan siirappi ja mausteet. Alusta taikinaan ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhot. Lisää öljy ja rusinat loppuvaiheessa. Peitä kulho liinalla ja anna kohota noin 20 minuuttia.


Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile nistä leivät. Viillä leipien pintoihin viillot ja kohota peitettynä noin 30 minuuttia.


Voitele leivät vedellä ja ripottele pinnalle ruisjauhoja. Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 40-50 minuuttia.






Tämä leipä on aivan ihanan jouluinen ja ainakin minulle maistui varsin hyvin. Luulenpa, että saan jouluksi tehdä tätä leipää vielä toisenkin satsin. ^^


Seuraavaksi alankin sitten valmistautua päivän puuhiin: suunnitelmissa olisi mm. maali- ja tapettikaupoilla käyminen! Pikkusiskoni ilmoitti tänään saapuvansa viikonloppuna tänne pohjoiseen ja sen verran riemastuin uutisesta, etten millään malttaisi pysyä aloillani!


Loppuun vielä tähän tunnelmaan mainiosti sopiva kappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti