sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Joulupöydässä

Jouluaatto sujui meillä rauhallisissa merkeissä kotona miehen, hänen sisarustensa ja anoppini kanssa. Söimme hyvin, katselimme jouluaaton ohjelmia televisiosta ja kävimme haustausmaalla.

Joulupöydän kattaus.

Alkuruoat katoin suoraan pöytään ja pää- ja jälkiruoka haettiin sitten keittiön työtasolta. Kattaukseni aiheutti valtavia ihastuksen huokauksia - meillä kotona kun on aina ollut taoana kattaa jouluna kauniisti, alkuruoat ja pääruoat erikseen, mikä ei täällä taas ole aiemmin ollut tapana. Oli kuulemma hienoin joulupöytä, jossa anoppini on eläissään istunut. n_n

Viuhkamalliin taitellut servetit.

Alkuruokana oli lohta, silliä, rosollia, jouluherneitä, täytettyjä kananmunia ja joululeipiä.




Kirjolohen mädillä koristellut kananmunat aiheuttivat ihmetystä - ruokailijoista minä ja mieheni olimme ainoat, jotka ylipäätään olivat koskaan maistaneet moista herkkua! Niin vain upposivat mätimunatkin kuin kuumille kiville, vaikka oavtkin kuulemma "herrojen ruokaa". ;) Eikä sillä, eihän tuo mäti meilläkään arkiruokaan kuulu, mutta eipä se joulu mikään arki olekaan.


Rosollin kastikkeen tein Valion reseptillä, tupla-annoksen vain.


2 prk kuohukermaa
2 rkl väkiviinaetikkaa
4 rkl sokeria
suolaa
2 rkl etikkapunajuurilientä


Pääruokana oli totta kai kinkkua, johon tein sinappikuorrutteen, sekä aiemmin tekemäni joululaatikot.

Sinappihunnun ohje oli niinikään Valion sivuilta:
sinappia
sokeria
korppujauhoja
kokonaisia neilikoita

Voitele kypsennetyn kinkun pitna sinapilla ja ripottele päälle sokeria ja korppujauhoja. Tee pintaan ruudukko ja upota neilikat ruudukon risteyskohtiin. Paista uunissa vielä 250 asteessa noin 15 minuuttia, jotta pinta saa kauniin värin.

Jälkiruokakakusta unohdin ottaa kuvan, mutta yritän muistaa sen, kun seuraavaksi sitä maistelen, ja ohjeenkin laitan sitten vaikka samaan syssyyn. :)

Miten teidän joulunne on sujunut?

2 kommenttia:

  1. Hei :) Oletpa valtavan aikaansaava ja taitava noin nuoreksi naiseksi... Kaunis kattaus ja uskomatonta että laatikot ja muut herkut itse oikeassa leivinuunissa tehtyjä.
    Minulla tuo joulu vilahti vähän nettilakossa... Katseltiin tytärten kanssa monta elokuvaa ja pötköteltiin sohvannurkassa.
    Mikä muuten on tuo kaunis punainen rakennus joka pilkistää keittiön ikkunasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Johanna! :) Minut on lapsesta saakka koulittu siihen, että kaikki laitetaan itse ja mahdollisimman viimeisen päälle - oma äiti on vissiin siinä vähän "vanhanaikainen" ja opettanut sitten tyttäret (tai yhden kolmesta, edes) samaan.

      Ikkunasta pilkistää naapurin talo - täällä ei tontit ole koolla pilattuja. ;>

      Poista