On olemassa joitain ruoka-aineita, joita tulisi välttää raskauden ja usein myös imetyksen aikana:
- Maksaruoat ja maksamakkara (sisältävät runsaasti A-vitamiinia, ei tulisi syödä raskauden aikana)
- Korvasieni (sisältää myrkkyä nimeltä gyromitriini, ei tulisi syödä raskauden eikä imetyksen aikana)
- Pellavansiemenet (kadmiumin kerääjä, sis. syaanivetyä, ei tulisi syödä raskauden eikä imetyksen aikana)
- Hauki, silakat ja lohi (sisältävät elohopeaa, PCB –yhdisteitä ja dioksiineja, haukea ei tulisi syödä raskauden eikä imetyksen aikana, lohta tai silakoita vain kerran kuukaudessa raskauden aikana)
- Merilevävalmisteet (sisältävät jodia, ei tulisi syödä raskauden eikä imetyksen aikana)
- Yrttitee (sisältää luontaisesti haitallisia aineita, ei tulisi syödä raskauden eikä imetyksen aikana)
- Luontaistuotteet (ei tulisi syödä raskauden eikä imetyksen aikana)
- Tartarpihvi (raaka jauhelihataikina, toksoplasmoosin vaara, ei tulisi syödä raskauden eikä imetyksen aikana)
- Graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet, pateet ja mäti, pastöroimaton maito ja siitä valmistetut tuotteet (listerioosin vaara, ei tulisi syödä raskauden aikana)
- Valmisruoat ja pakastevihannekset (voidaan syödä, mutta kuumennettava kunnolla ennen syömistä listeriabakteerin varalta)
Lisäksi kohtuukäyttöä suositellaan seuraaville: kahvi (ja muut kofeiinituotteet), lakritsi, salmiakki sekä suola.
Lähde: Raskausaika.com
Vältettävien ruokien lista on jotakuinkin helposti muistettava, eikä se sisällä juurikaan sellaisia tuotteita, joita minä ainakaan päivittäin söisin muutenkaan, joten niiden jättäminen ruokavaliosta ei tuota ongelmia. Ainoastaan pellavansiemenet ovat sellaisia, jotka tuottivat alkuun minulla hieman ongelmia, koska käytin niitä aamumössöissäni joka päivä (enää sitäkään ongelmaa ei tosin ole, koska en kykene muutenkaan syömään kyseistä ruokaa lainkaan sen kuvotusta aiheuttavan koostumuksen vuoksi). Pellavansiemeniä on myös melkein kaikissa siemenleivissä, joten ne pitää muistaa jättää suosiolla kauppaan.
Lohi taas hieman harmittaa, koska uunilohi on ehdoton suosikkiruokani, mutta enköhän minä kuitenkin yhdeksän kuukautta selviä hieman vähemmälläkin uunilohen nauttimisella.
Kanasalaattia. |
Mitä sitten tulisi syödä, ja mihin kiinnittää erityishuomiota? Listaan tähän alle nyt ravintoaineet, joita raskaana oleva erityisesti tarvitsee, sekä muutaman hyvän lähteen sen saamiseksi.
- Kalsium: Maitotuotteet, seesaminsiemenet, nokkonen
- Foolihappo: Pavut, pähkinät, vihreät vihannekset
- Proteiini: Liha, juustot, tonnikala
- D-vitamiini: Kala
- B12-vitamiini: Hirvenliha, kananmuna, kala
- Rauta: Veri, leseet, linssit
Multi-tabsin raskausajan vitamiinit ja omegat. |
Nuo sisältävät kaikki, mitä raskaana oleva nainen tarvitsee monipuolisen ruokavalion lisäksi ja niihin on koottu juurikin ne vitamiinit, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä raskaana olevalle. Vitamiineja otetaan 1 päivässä ja omegoita 2.
Minulla on tämän alkuraskauden aikana ilmennyt todella monia ruoka-aineita, joita en vain pysty syömään. Esimerkiksi banaani, viinirypäleet, tonnikala, valkosipuli, jäätelö, kaikki karkit, monet liharuoat, jugurtti ja jotkin leivät. Salaattia, kiiviä ja ruisleipää voisin sen sijaan syödä taukoamatta, mutta nei eivät ihan taida riittää monipuoliseen ruokavalioon..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti